Alma

Éva

Érési idő: július vége augusztus eleje

Tárolható: Nem

Nagyság: kics 100 g

Szín: piros

Íz: Édes-savas

Leírás: Az egyik legjobb minőségű nyárialmánk, elsősorban friss fogyasztásra ajánlható.  Gyümölcse kissé lapított gömb alakú, közepes méretű, körülbelül 100 g átlagtömegű; éretten először csíkozott, majd az egész felületre kiterjedően mélypiros színű lesz. Héja sima és vékony, húsa sárgásfehér, tömött. Bőlevű, íze fűszeres zamatú, édes – savas. Nem tárolható hosszú ideig, viszont közepesen kemény húsa miatt mégis pultálló.

Mollies Delicious

Érési idő: augusztus vége

Tárolható: 3 hónapig

Nagyság: nagy 200-220 g

Szín: piros

Íz: kellemes ízű kevésbé aromás

Leírás: New Jersey-ben (USA) G. W. Schneider állította elő 1948-ban a (‘Golden Delicious’ x ‘Edgewood’) x (‘Red Gravenstein’ x ‘Close’) almafajták hibridizációjával. 1966-ban vezették be a piacra, hazánkban 1985 óta államilag elismert árufajta. Jó ízű, méretes gyümölcsei ma is keresettek a kora őszi fajtaválasztékban.

Gyümölcse nagy (200-250 g), megnyúlt kúp alakú, zöldes-sárgás alapszínét 30-60%-ban enyhén pirosodó fedőszín borítja. Héja viaszos. Húsa közepesen kemény, sárgásfehér, roppanó, kellemesen fűszeres zamatú. Íze emlékeztet a Starkingéra. Augusztus közepétől a hónap végéig több menetben szüretelhető. Decemberig lehet tárolni normál légkörű hűtőtárolóban, de érdemes előbb piacra vinni.

Jonathan

Érési idő: szeptember eleje

Tárolható: 4 hónapig

Nagyság: 120-130 g

Szín: piros

Íz: enyhén savanykás

Leírás: Gyümölcse közepesen nagy (60-65 mm átmérőjű), sárga alapszínű, a napos oldalán mosott piros fedőszínt kap. Kiváló zamatú gyümölcs; elsősorban jellegzetesen savas íze, tetszetőssége és alakja miatt vált kedveltté. Szeptember hónapban szedhető és 5-6 hónapig – csak a szabályozott légterű tárolókban – tárolható.

Jonagold

Érési idő: szeptember vége, október eleje

Tárolható: 5 hónapig

Nagyság: nagy 220-250 g

Szín: piros

Íz: édes-savas

Leírás: Gyümölcse nagyméretű (220-250 g), gömbölyű, nagyon szépen színeződik, sárgászöld alapszínén a gyümölcsfelület 30-45%-a világospiros fedőszínnel borított. Közepesen vastag héját viaszréteg védi. Világossárga húsa laza, lédús, édes-gyengén savanyú, jellegzetesen fűszeres, magháza kicsi. Barnulásra nem hajlamos.

Golden

Érési idő: szeptember vége, október eleje

Tárolható: 6 hónapig

Nagyság: közép nagy 140-180g

Szín: sárga

Íz: édes-savas

Leírás:Méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került. Magyarországon szeptember végén – október elején szedhető. Gyümölcsei egyszerre vagy két menetben is betakaríthatók. Fogyasztási érettségét a szüretet követő időponttól 6 hónapig is megőrzi. Gyümölcse tetszetős, mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g). Héja vékony, az érés kezdetén zöldessárga, majd éretten aranysárga színű lesz. Gyümölcshúsa sárgás színű, leveses, roppanó; édes, enyhén savas, kissé illatos.

Idared

Érési idő: október eleje

Tárolható: 3-4 hónap

Nagyság: közép nagy 170-200 g

Szín: piros

Íz: enyhén savanykás

Leírás: Az Idared egy amerikai almafajta, világszerte közkedvelt. Magyarországon széles körben elterjedt. Rendkívül jól tárolható, ezért fő funkciója a kései friss fogyasztási piac ellátása volt. Gyümölcsének minősége erősen függ a termőhelyi és környezeti tényezőktől. Húsa fehéres, vajszínű, bőlevű, kemény, roppanós. Íze nem jellegzetes, de kellemes, harmonikus, nem túl savas.

Starkrimson

Érési idő: szeptember vége, október eleje

Tárolható: 3-4 hónap

Nagyság: 150-170 g

Szín: piros

Íz: édeskés illatos

Leírás: Gyümölcse megnyúlt kúp alakú, középnagy, vállas, intenzív sötétbordó ill. lilás (mosott) fedőszínű. Héja vastag, húsa zöldes- vagy sárgásfehér, tömött, roppanó, lédús; íze kellemesen édeskés – aromás, a sárgadinnyére emlékeztető ízű – a ‘Starking’-hoz viszonyítva kissé kevésbé fűszeres.

Szeptember végén – október elején, mintegy 8-10 nappal a ‘Starking’ után érik (a gyümölcsök már az érés előtt színeződnek). Hűtőtárolásra a ‘Starking’-hoz hasonlóan alkalmas fajta, novembertől márciusig fogyasztható. Jól szállítható.

Húsvéti rozmaring

Érési idő: október eleje, közepe

Tárolható: 6 hónapig

Nagyság:közép nagy 120-130g

Szín: zöldessárga, halványpiros

Íz: finom zamatos aromás

Leírás: Hazai eredetű téli almafajta (másik neve: ‘Honti alma’), mely hazánkban korábban meglehetősen ismert és elterjedt volt, de még most is igen népszerű, mivel fája rendkívül ellenálló és gyümölcse hosszú ideig tárolható.

Gyümölcse középnagy vagy nagy (120-130 g), kissé csúcsosodó; alapszíne zöldessárga, a napos oldalon halványpiros pír borítja, mely elszórtan pontozott is lehet. Héja vastag, nehezen rágható, erősen viaszos, szinte zsíros hatású. Húsa zöldesfehér, durvább szövetű, elég bő levű, kemény; íze finoman savanykás, néha elég fűszeres ízű, illatos-zamatos, bár kevéssé jellegzetes. Jól szállítható és tárolható.

Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, és decembertől egészen júniusig fogyasztható. Akkor lesz a legjobb, ha a dér már kicsit megcsípte; ekkor válik kellemes édes-savanykássá, különleges aromájúvá. Korábban, még a fagyok előtt szedve, a tárolás során alakul ki kellemes zamata.

Mutsu

Érési idő: október eleje, közepe

Tárolható: 3 hónapig

Nagyság: 230-250 g

Szín: zöld héja lassan sárgul

Íz: édes

Leírás:A ‘Mutsu’ (ejtsd: ‘mucu’) vagy más néven ‘Crispin’ (azaz ‘roppanó’) almafajtát a ‘Golden Delicious’ és az ‘Indo’ fajták keresztezésével 1930-ban, a japán Mutsu tartományban nemesítették. Napjaink egyre népszerűbb almájává válik. Nagyon jó tárolási és egyéb tulajdonságokkal bír, ami a jelenleginél nagyobb arányú termesztését teszi kívánatossá.

Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (230-300 g), gömbölyű; húsa sárgásfehér színű, lédús, ropogós. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény, eleinte zöld, majd éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. Gyümölcse nem perzselődik, parásodásra, varasodásra kevéssé érzékeny.

Érési ideje általában október elejére esik, a ‘Golden Delicious’ érése után 6-8 nappal szedhető. Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra.

A ‘Mutsu’ nagyon jól tárolható, kiváló ízét, kellemesen üde savasságát, jó hús-állagát egészen késő tavaszig megőrzi; íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen.

Granny Smith

Érési idő: október vége

Tárolható: 6 hónapig

Nagyság: nagy 180-220 g

Szín: zöld

Íz: mérsékelten savanykás

Leírás: Hosszú ideig tárolható. Magyarországon csak a melegebb fekvésű vidékeken érdemes termeszteni, elhúzódó tenyészideje miatt.

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, átlagos tömege 156 g; kerekded vagy a csésze felé keskenyedő, csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes, teljes érettségben (fű)zöld színű. Nagy, fehér paraszemölcsökkel pontozott, a napos oldalát enyhe pír borítja. Húsa fehér színű, tömör, szilárd, lédús; íze frissítő, mérsékelten savanykás, zamata diszkrét.

Érési ideje október vége – november eleje (a ‘Golden Delicious’ után 4-6 héttel érik be). Tárolással decembertől egészen júniusig fogyasztható. A meleg, napfényes fekvést kedveli, Magyarországon csak a melegebb fekvésű területeken érik be. Az őszi esőzések és fagyok a beérését késleltetik.