Cseresznye

Van

Érési idő: június vége

Hússzín, állomány: kemény ropogós

Nagyság: közép nagy

Leírás: Kanadai nemesítésű fajta, de Amerikában és Európában is elterjedt. Magyarországon 1976 óta forgalmazható, az egyik fő árufajtának tekinthető. Június végén érő fajta, frissen fogyasztva és ipari célokra is ideális. Gyümölcseinek mérete kicsi, közepes és nagy is lehet, 3-8 gramm között változik. Húsa nagyon kemény és ropogós, színe bordópiros, íze sokszor jellegtelen.

Germesdorfi

Érési idő: június vége

Hússzín, állomány: kemény ropogós

Nagyság: igen nagy

Leírás:A Németországból származó Germesdorfi cseresznye Magyarországon már több, mint 110 éve, egészen pontosan 1903 óta van forgalomban. Június végén érleli gyümölcseit. Friss fogyasztásra és befőzésre is egyaránt alkalmas ez a nagy/igen nagyméretű (6-12 gramm), bordóspiros színű, ropogós húsú gyümölcs.

Bigarreau Burlat

Érési idő: május vége, június eleje

Hússzín, állomány: kemény

Nagyság: közép nagy

Leírás: Június első felében érik. Főként friss fogyasztásra és exportra való, de feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse középnagy vagy nagy 5-6 gr.-os színe bordóspiros, keményhusú, kissé ropogós. Koraisága miatt a cseresznyelégy még nem károsítja. Bőtermő. Elsősorban kézi betakarítás javasolt, de ipari célra gépi rázással szüretelhető. Kevés metszést igényel. Az első jó minőségű a hazai és külföldi piacok áruival is versenyképes.
Bigarreau Burlat cseresznyefa Porzó fajták: Münchenbergi korai, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Van cseresznye

Katalin

Érési idő: július eleje

Hússzín, állomány: kemény ropogós

Nagyság: igen nagy

Leírás:A Germersdorfi óriás és a Podjebrád cseresznyefajták keresztezésével előállított új hazai fajta. Brózik Sándor nemesítette. 1989 óta forgalmazható a fő árufajták között. Július első hetében a Hedelfingeni óriás után pár nappal érik.
Friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiváló. Nagy vagy igen nagy gyümölcse (6-11gr.) sötétbordóra színeződik, húsa kemény, ropogós, kellemesen édes-savas ízű. Éretten a fán hosszú ideig megőrzi jó minőségét. Korán termőre fordul és igen bőven terem. Kézi és gépi betakarítésra is alkalmas. A kései érési csoport jelenlegi legjobb árufajtája.
Katalin cseresznye porzó fajták: Margit, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi, Van, Hedelfingeni óriás, Stella

Szomolyai fekete

Érési idő: június közepe

Hússzín, állomány: kemény ropogós

Nagyság: közepes

Leírás:Fája középerős növekedésű, közepesen feltörő ágrendszerű, sűrű kúpos koronát nevel. A cseresznyelégy még nem károsítja. Kézi szüretre és gépi betakarításra egyaránt alkalmas. Gyümölcsei szárazon válnak le a kocsánytól.
Választékbővítő fajta, de ipari termesztésre – hűtő, cukrász, lé szeszipar is javasolható.