Kajszibarack

Ceglédi Piroska

Érési idő: július eleje

Nagyság: középnagy

Hússzín: narancs

Porzása: más fajtákkal → Ceglédi bíbor, Harcot, Gönczi magyar kajszi, Magyarkajszi

Leírás:Gyümölcse gömbölyű, középnagy, átlagos tömege 52 g. Felülete narancssárga, fénylő, 50-70%-ban kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd. Íze teljes érésben jó. Magja kicsi, magbele édes. Elsősorban friss fogyasztásra és exportra alkalmas, de ipari feldolgozásra is megfelel.

Harcot

Érési idő: július közepe

Nagyság: középnagy

Hússzín: sötét narancs

Porzása: más fajtákkal → Ceglédi Piroska, Gönczi magyar kajszi, Ceglédi óriás, Magyarkajszi

Leírás: Gyümölcse nagy (túlterhelve kicsi-közepes), megnyúlt és lapított. Héja narancssárga alapon 50%-os mértékben fénylő pirossal fedett. Húsa élénk narancssárga, szilárd, lédús, magvaváló. Íze jó. Fája erős növekedésű, közepesen szétterülő. Termőképessége jó. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, eltevésre.

Gönci magyar kajszibarack

Érési idő: július közepe

Nagyság: középnagy

Hússzín: sötét narancs

Porzása: öntermékeny

Leírás: Öntermékenyülő sárgabarack, jó pollenadó. Gyümölcse közép nagy 40-55 g. legkisebb átmérője 40 mm, kúpos, gömb alakú. Héja élénk narancssárga, a napos oldalon kárminpiros, élénkpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, éretten lédús és puha, íze lédús savas-zamatos, talán a legkiválóbb zamatú kajszibarack. Szinte teljesen megegyezik a „Magyar kajszi” gyümölcsével. Magja édes. Fája középerős növekedésű, koronája félgömb alakú, zömökebb, mint a „Magyar kajszi” koronája.
Jó termőképességű, rendszeresen és bőven terem. Sokoldalúan felhasználható gyümölcsöt terem. Gyümölcséből lekvár, dzsem, befőtt, gyümölcslé és pálinka is készülhet.

Magyar kajszi C235 kajszibarackfa

Érési idő: július közepe

Nagyság: gömbölyded középnagy

Hússzín: narancs

Porzása: öntermékeny

Leírás: Gyümölcs: középnagy, gömbölyded, alapszíne narancssárga, kárminpirossal mosott, enyhén molyhos, lédús, aromás ízű, magbele édes, kiváló beltartalmi tulajdonságú, friss fogyasztásra és feldolgozásra (lé, befőtt, pálinka) egyaránt alkalmas

Termőképesség: középerős növekedésű, korán termőre fordul, nagy termőképességű, virágai kissé fagyérzékenyek, Európa legelterjedtebb fajtája

Ceglédi óriás

Érési idő: július közepe

Nagyság: nagy

Hússzín: narancs

Porzása: más fajtákkal → Magyar kajszi, Ceglédi bíborkajszi

Leírás: Ceglédi óriás kajszi mérete nagy, a hagyomáyos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti.

Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes. Közepes növekedési erélyű.

Bergeron

Érési idő: július vége

Nagyság: középnagy

Hússzín: fénylő narancs

Porzása: öntermékeny

Leírás: Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a Magyar kajszié, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.

Gyümölcs jellemzői: középnagy, kúpos, gömb alakú, héja narancssárga pirossal bemosva, húsa narancssárga, kemény, gyengén rostos, olvadó, leves, kiváló zamatú. Sárgabarackfa jellemzői: korán termőre fordul, jó termőképességű, téli és tavaszi fagytűrése kiváló, késői virágzású.

Pannónia

Érési idő: július vége

Nagyság: középnagy gömbölyű

Hússzín: narancs

Porzása: öntermékeny

Leírás: Gyümölcs színe, alakja: narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal lehelt, sötétpirossal pontozott, gömbölyded

Gyümölcs húsa: finoman rostos, lédús, ízletes, a Magyar kajszinál savasabb, középkemény állományú, héja molyhos. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Intenzív termesztésre is megfelelő.